Επιστημονικό Προσωπικό

Το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου Έννους, απαρτίζεται από θεραπευτές που εκπαιδεύονται και καταρτίζονται στα πιο σύγχρονα προγράμματα παρέμβασης και έχουν την εμπειρία να εφαρμόσουν τις θεραπείες με σεβασμό στην διαφορετικότητα του κάθε παιδιού.

Παπαδιά Αντωνία: Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, Γλωσσολόγος – Λογοθεραπεύτρια Msc

Η Αντωνία Παπαδιά ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Γλωσσολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια πραγματοποίησε σπουδές Λογοθεραπείας, στο τμήμα Γνωστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης. Από το 2006 δραστηριοποιείται στον τομέα της Λογοθεραπείας ως επιστημονική συνεργάτης σε κέντρα ειδικών θεραπειών στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και έχει πιστοποιηθεί σε πλήθος μεθόδων παρέμβασης για τον Αυτισμό, τη ΔΕΠ-Υ, τις αισθητηριακές διαταραχές, τη δυσπραξία, την ειδική γλωσσική διαταραχή, τις φωνολογικές διαταραχές, τη μυολειτουργική θεραπεία, τις διαταραχές σίτισης και τον τραυλισμό. Επιπλέον, έχει πιστοποιηθεί στην ψυχοεκπαίδευση γονέων παιδιών με αυτισμό (μοντέλο Cygnet). Από το 2011 έως το 2016 υπήρξε επιστημονική διευθύντρια και συνιδιοκτήτρια του κέντρου πρώιμης παρέμβασης και αποκατάστασης «Το ρόδι» στου Ζωγράφου. Το Σεπτέμβριο του 2016 δημιούργησε το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Έννους στην Αθήνα κι έκτοτε ηγείται της επιστημονικής του ομάδας. Τέλος, είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών.

Χρυσούλη Κατερίνα: Λογοθεραπεύτρια

Η Κατερίνα Χρυσούλη είναι απόφοιτος του Τμήματος Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται ως λογοθεραπεύτρια σε κέντρα ειδικών θεραπειών στην Αθήνα. Έχει ασχοληθεί με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που παρουσιάζουν αρθρωτικές και φωνολογικές δυσκολίες, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, δυσκολίες στην ομιλία, τον λόγο και την επικοινωνία. Παράλληλα δραστηριοποιείται με περιστατικά ενήλικου πληθυσμού με επίκτητες και νευροαναπτυξιακές διαταραχές λόγου και ομιλίας. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα σεμινάρια και εξειδικεύσεις στον τομέα των διαταραχών επικοινωνίας και λόγου [Μakaton Hellas, Hippo Kinesio Eucational Rehabilitation (HI.K.E.R.)] και πληθώρα εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ημερίδων που σχετίζονται με διαταραχές σίτισης και δυσφαγία, απραξία της ομιλίας, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, αρθρωτικές και φωνολογικές δυσκολίες καθώς και μαθησιακές δυσκολίες.

Καραγεώργος Βαγγέλης: Εργοθεραπευτής

Ο Βαγγέλης Καραγεώργος είναι απόφοιτος του τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Έχει πραγματοποιήσει την κλινική του άσκηση στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑμεΑ στο Χαϊδάρι, του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοσκομείου «Αττικόν», καθώς και στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στο Ίλιον. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια και εκπαιδεύσεις σχετικά με τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές (Αυτισμός, ΔΕΠ-Y, λοιπά σύνδρομα) και κατέχει γνώσεις αισθητηριακής ολοκλήρωσης, ενώ έχει εργαστεί σε ΚΔΑΠμεΑ, έχοντας αποκτήσει εμπειρία στη θεραπευτική παρέμβαση και απασχόληση παιδιών και εφήβων με αυτισμό. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών.

Φώτεινα – Χατζή Μαρία: Ψυχολόγος

Η Μαρία Φώτεινα-Χατζή είναι απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια στη Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους καθώς και το πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Ειδική Διαπαιδαγώγηση-Παρέμβαση στον Αυτισμό». Επιπλέον, έχει συμμετάσχει ως ερευνητική βοηθός στο Ερευνητικό Πρόγραμμα CATCH-EyoU-funded by the European Commission, με αντικείμενο την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή των εφήβων μαθητών. Έχει εμπειρία στον τομέα των εξαρτήσεων και των ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά τόσο από την εθελοντική της εργασία στο ΚΕΘΕΑ-Εν Δράσει, όσο και από τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Εγκληματολογική Ψυχολογία στο University of Central Lancashire της Αγγλίας. Συνεργάζεται με κέντρα ειδικών θεραπειών στην Αθήνα, όπου ασχολείται με την ψυχοθεραπεία εφήβων και ενηλίκων και τη συμβουλευτική γονέων, καθώς και με τον Σύλλογο «Νοσηλεία» (φορέας για την ολιστική φροντίδα ατόμων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και κινητικά προβλήματα και την ψυχοεκπαίδευση και συμβουλευτική στις οικογένειές τους).

Γλέζου Ναταλία: Μουσικοπαιδαγωγός και Συντονίστρια ομαδικών προγραμμάτων

Η Ναταλία Γλέζου είναι μουσικός – παιδαγωγός και έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο κλασσικό πιάνο και τραγούδι. Από το 2021 δραστηριοποιείται ως συντονίστρια ομάδων Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος (CBD) σε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών στην Αθήνα. Είναι κάτοχος του πιστοποιητικού της μεθόδου CBD, ενώ συνεργάστηκε τρία συνεχόμενα έτη με την ομάδα της Δρ. Χάρις Καρνέζη, δημιουργού της μεθόδου του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος (CBD). Από το 2015 εργάστηκε σε διάφορα πλαίσια με παιδικό πληθυσμό, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια ήταν υπεύθυνη της διαχείρισης του παιδαγωγικού τομέα σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα σεμινάρια με περιεχόμενο τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, τη ΔΕΠ-Υ, τη Δυσπραξία, την αισθητηριακή ολοκλήρωση, το messy play, καθώς επίσης και σεμινάρια σχετικά με τη μουσική. Παράλληλα, έχει εργαστεί και ως συνοδός παράλληλης στήριξης παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, αλλά και ως βοηθός μελέτης κατ’ οίκον σε παιδιά με εναντιωματική διαταραχή, ΔΕΠ-Υ και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Είναι συντονίστρια ομάδων Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος, ομάδων ενίσχυσης κοινωνικών δεξιοτήτων, ομάδων messy και sensory play, καθώς και ψυχοθεραπευτικών ομάδων με εφήβους σε συνεργασία με ψυχολόγο. Σήμερα, διανύει το 2ο έτος φοίτησής της στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, στο τμήμα της Εργοθεραπείας.

Βλάχου Κατερίνα: Λογοθεραπεύτρια

Η Κατερίνα Βλάχου, λογοθεραπεύτρια, είναι απόφοιτος του Τμήματος Λογοθεραπείας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα). Από το 2016 δραστηριοποιείται ως λογοθεραπεύτρια και επιστημονική συνεργάτης σε κέντρα ειδικών θεραπειών στην Αθήνα. Παράλληλα, έχει εργαστεί ως συνοδός παράλληλης στήριξης παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, σε δημόσιο νηπιαγωγείο και σε ειδικό δημοτικό σχολείο. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα σεμινάρια σχετικά με τις διαταραχές επικοινωνίας, τις διαταραχές ομιλίας, τις διαταραχές σίτισης, τις διαταραχές στην πραγματολογία, τις αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, ΔΕΠ-Υ) και τον τραυλισμό. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα σεμινάρια για τις διαταραχές στην αισθητηριακή επεξεργασία. Έχει εκπαιδευτεί και εφαρμόζει τις μεθόδους Oral Placement Therapy (ΟPT), The get permission approach, PECS, TEACCH, Palin PCI. Εργάζεται με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, αλλά και με εφήβους με διαταραχές στην επικοινωνία, τη σίτιση, την ομιλία (φωνολογικές και αρθρωτικές διαταραχές, δυσπραξία, τραυλισμό), τον λόγο (έκφραση, πραγματολογία), καθώς και με ποικίλες αναπτυξιακές διαταραχές. Διαθέτοντας έντονο κίνητρο, δημιουργικότητα, αγάπη και αφοσίωση πραγματοποιεί ατομικές και ομαδικές συνεδρίες καθώς και εξωτερικά προγράμματα σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε θεραπευόμενου. Είναι μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ).

Θεοφιλογιαννάκος Ιωάννης: Εργοθεραπευτής

Ο Ιωάννης Θεοφιλογιαννάκος είναι Εργοθεραπευτής (S.I.T.), μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών και απόφοιτος του τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση εξειδίκευσης τριών κύκλων στην μέθοδο της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (Sensory Integration) που παρέχει ο φορέας «EPIMORFOSIS» σε συνεργασία με το Hopscotch Children’s Therapy Centre (London). Έχει εκπαιδευτεί στην μέθοδο TEACCH (Treatment and Education of Autistic and related Communications Handicapped Children) από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ). Έχει εκπαιδευτεί στην μέθοδο SOS Feeding Therapy, από την διδάκτορα Kay Toomey σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου. Επιπλέον έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων σχετιζόμενα με νευροαναπτυξιακές διαταραχές παιδιών και εφήβων, μερικά εκ των οποίων είναι «ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ: Αξιολόγηση και Παρέμβαση», «ΔΕΠΥ: H ιδιαιτερότητα της παιδικής ηλικίας. Το στοίχημα της ενήλικης ζωής» και «Το Παιδικό Ιχνογράφημα». Από φοιτητής εργαζόταν ως συνοδός ΑμεΑ. σε θερινά κατασκηνωτικά προγράμματα και πλέον εργάζεται ως εργοθεραπευτής σε κέντρα ειδικών θεραπειών για παιδιά με διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, διαταραχές ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), αναπτυξιακές διαταραχές κινητικού συντονισμού, αναπτυξιακά σύνδρομα και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.

Κουτουδάκη Αλεξάνδρα: Ψυχολόγος

Η Αλεξάνδρα Κουτουδάκη αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έπειτα πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, όπου ήρθε σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης και παρέμβασης, ενώ εντρύφησε κυρίως στην χρήση Γνωσιακών Τεχνικών σε παιδιά και εφήβους. Είναι εκπαιδευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Συστημικής Μελέτης και Θεραπείας (ΚΕΣΜΕθ) και έχει ολοκληρώσει την ετήσια εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει εργαστεί στα πλαίσια πρακτικής άσκησης σε δομές απασχόλησης, υποστήριξης και ένταξης παιδιών και νέων με αναπτυξιακές δυσκολίες, με προσφυγικό πληθυσμό, όπως και σε σχολεία στην Ολλανδία. Το 2017 πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (παράρτημα ΨΝΑ), όπου εκπαιδεύτηκε στη λήψη Παιδοψυχιατρικού Ιστορικού, στην αξιολόγηση ποικίλων δυσκολιών, όπως και στη χορήγηση και βαθμολόγηση ψυχομετρικών κλιμάκων (πχ Raven Progressive Matrices Couleur and Standard, DuPaul, τεστ νοημοσύνης WISC- III κ.α). Επιπροσθέτως, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και έχει εκπαιδευτεί σε διάφορες μεθόδους προσέγγισης, όπως Marte Meo, Floortime, Social Stories, Attention Autism, ανίχνευση και παρέμβαση στη ΔΕΠ-Υ, Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα, Παιδικό Ιχνογράφημα, «Η θεραπευτική σχέση του επαγγελματία ψυχικής υγείας με τους γονείς παιδιού στο φάσμα του αυτισμού» κα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με τη δημιουργική γραφή, το θεατρικό παιχνίδι και τη μουσικοκινητική αγωγή και πραγματοποιεί εργαστήρια δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με κέντρα ειδικών θεραπειών, πραγματοποιώντας ψυχοπαιδαγωγικά- ψυχοθεραπευτικά ατομικά και ομαδικά προγράμματα σε παιδιά και εφήβους με Αναπτυξιακές και Συναισθηματικές δυσκολίες, ενώ έχει εργαστεί και σε πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης. Τέλος, ασχολείται με την Ψυχοεκπαίδευση και τη Συμβουλευτική γονέων.

Σκουλά Σοφία: Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνιολόγος

Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 2009. Ταυτόχρονα προσέφερε εβδομαδιαία εθελοντική βοήθεια στον κλάδο της παιδικής δημιουργικής απασχόλησης. Μετά την αποφοίτησή της από το τμήμα της Κοινωνιολογίας, παρακολούθησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το ετήσιο Σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής το 2017. Η αγάπη της για τον κλάδο, την οδήγησε στο να συνεχίσει τις σπουδές της σε Μεταπτυχιακό Επίπεδο στο Διατμηματικό Πρόγραμμα των Πανεπιστημίων Πατρών και Λευκωσίας. Κατά τη φοίτησή της, πραγματοποίησε πρακτική άσκηση με δια ζώσης διδασκαλία στο Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αθηνών καθώς και στο ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου και έκτοτε ασχολείται με την αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Οδηγός κάθε της κίνησης, η αγάπη για τα παιδιά. Εργαλεία της, η φαντασία και το μεράκι για τη δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων για τις ανάγκες κάθε παιδιού.

Το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Έννους εποπτεύεται από τον παιδοψυχίατρο κο Κωνσταντίνο Κτώρο.